Wednesday, March 17, 2010

MEE KARI my mum.

Bahan bahannya;
Setengah ekor ayam(direbus dgn air masukkan garam untuk dijdkan stok)
1 bungkus mee kuning di celur.
1 kilo kerang(jgn lupa cara mudah petua mama untuk merebus kerang)
2 genggam ikan bilis direndam dgn 2 cwn air.(mama blend kemudian toskan)
1 mangkuk santan pekat.
1 bungkus fish cake(digoreng,toskan,potong)
2 bungkus fishball
tauhu lompong@tauhu yang siap di goreng.
telur puyuh direbus.
sedikit tulang ayam (digunakan utk campur dlm kuah)
2 bngkus serbuk kari daging adabi
2 tangkai daun kari
2 biji bwg besar]
3ulas bwg puteh ] kisar
1/2 in halia]
1 btg serai
daun sup.bwg goreng.daun bwg untuk hiasan.

Cara;
Goreng ayam yang direbus td kemudian potongkan.
Tumis bahan kisar bersama serbuk kari hingga garing,masukkan daun kari kemudian masukkan tulang ayam,masukkan air rebusan ayam,kacau dan biar seketika kemudian masukkan air ikan ikan bilis yang direndam td,biar mengeleggak setelah itu masukkan santan pekat kacau seketika.masukkan serai yang diketuk,sekiranya terlalu pekat boleh ditambah dgn sedikit air.Masukkan garam dan serbuk perasa jika suka.Biarkan mendidih kemudian kacau sebentar .kecilkan api.
Masukkan kuah yg telah siap kedlm mangkuk yg berisi mee,kerang,ayam goreng,fishball,fishcake,telur burung puyuh dan sambal cili hias bersama bwg goreng serta daun sup dn daun bwg.Silakkan mencuba resepi air tangan ibunda tercinta.

Cara membuat sambal cili;
tumis cili yg disar bersama halia dan bwg hingga garing masukkan air asam jaya dan sedikit belacan,masukkan garam dan sedikit gula,biarkan kering dan naik minyak.

No comments:

Post a Comment