* Kuih Cara Berlauk / Manis *
Bahan-bahan nyer :-
- 1/2 kg tepung
- 4 biji telur ayam
- 1 biji kelapa ( dijadikan dlm kira-kira 3 cawan santan )
- 1/2 tin susu cair
- sedikit pewarna kuning dan hijau ( utk dijadikan 2 jenis, 1.Cara Berlauk n 2.Cara Manis)
Cara-cara nyer :-
- masukkan tepung... sikit demi sikit dlm santan
- campurkan 1/2 tin susu cair n telur
- kacau jgn sampai bergentel
- masukkan 1/2 sudu teh garam
- anggaran kepekatan bancuhan spt adunan kuih ketayap
- bahagikan adunan kepada 2 bahagian (kuning utk Cara Berlauk/hijau untuk Cara Manis)
- 1 packet kecil minced beef ( brand Ramly jer!Yg laen x best)
- 4 biji bwg merah
- 2 ulas bwg putih
- tumis bwg merah n putih (blend dulu)
- masukkan rempah kari
- biarkan hingga garing
- masukkan minced beef tadi
- kacau rata n tambah garam + secubit gula (boley tambah serbuk perasa jika suka)
- sekiranya terlalu kering, boley tambah air
- biar hingga kering dengan api yang sederhana n ketepikan
- untuk hiasan : cili merah dipotong serong n daun sup dipotong kecil
- sapu sedikit minyak pada acuan yg telah di'pre heat'kan
- api tu biarle sederhana
- masukkan adunan ke dlm acuan
- isikan inti tadi kat center (cara berlauk)
- letakkan cili yg dipotong n sedikit daun sup
- untuk Cara Manis, proses seperti Cara Berlauk diulangi tapi inti dier tukar pada gula ek
- tutup dgn penutup periuk n bakar selama kira-kira 5-7 min
lama chef tak buat kuih ni....nak buat la besok!
ReplyDelete